duminică, 12 august 2012

Etichetarea produselor care conţin organisme modificate genetic

Uitându-mă pe site-ul cdep.ro pe CV-urile deputaţilor şi pe iniţiativele legislative ale acestora, am dat peste Dezbaterea şi respingerea Propunerii legislative privind etichetarea produselor care conţin organisme modificate genetic (L485/2009)

Guvernul nu a susţinut adoptarea acestei propuneri legislative pentru că niciun alt stat al Uniunii Europene nu a impus măsura de a eticheta produsele care conţin organisme modificate genetic.

Iulian Urban a luat cuvantul şi a spus:
Este foarte bună pentru că noi, consumatorii, avem acest drept de a şti ce anume conţin alimentele pe care le cumpărăm.
Avem dreptul de a fi informaţi atunci când mergem să cumpărăm din galantarele magazinelor.
Argumentul pe care l-a dat reprezentantul Guvernului şi referirea la agenţia europeană EFSA este mai mult decât nefericită.
Sunt de acord cu ce spune el.

In final propunerea legislativă a fost respinsă de către Senat. De ce? Eu, ca cetăţean mi-aş fi dorit să se aprobe.

Acum mai este o problema. Propunerea a avut 52 de iniţiatori şi din stenogramă reiese că NICI MĂCAR UNUL din iniţiatori nu a fost prezent la şedinţa Senatului. De ce?

La câteva luni, propunerea legislativă a ajuns să fie dezbătută în şedinţa Camerei Deputaţilor. Au fost 161 voturi pentru respingere şi doar 13 pentru aprobare.

După vot, Marton Arpad-Francisc a luat cuvântul:

Sunt unul dintre semnatarii acestei iniţiative legislative care mi se pare că a fost respinsă cam pripit.
Această iniţiativă legislativă a vrut să spună un singur lucru: pe toate pachetele prin care se vând alimente, dacă alimentele provin din surse modificate genetic, trebuie să fie scris acest lucru. Cel care cumpără să ştie că alimentul respectiv provine dintr-o sursă modificată genetic.
Nu ştiu ce ar fi stricat dacă ar fi apărut acest lucru pe ambalaj. Vă spun, pentru mine, este de neînţeles cum de s-a putut vota respingerea acestui proiect de lege.
 Şi pentru mine este de neînţeles.

Un comentariu:

  1. De ce s-au dovedit obraznici "angajatii tai"? :-) ca nu prea ne-ai explicat...

    RăspundețiȘtergere